3'üncü UBP-DP-YDP hükümeti kurulabilecek mi? Ataoğlu yetkiyi aldı, YDP de ise tereddüt var

24 Nisan 2022

Güncelleme: 24 Nisan 2022

A
A

DP'de Ataoğlu'na hükümet kurma görüşmelerine devam etmesi için onay çıkarken, YDP'de ise büyük bir çoğunluğun yeni hükümette yer alma konusunda tereddüt içerisinde olduğu bildirildi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: Ramazan Adnan

Ömrü iki ay süren ikinci Ulusal Birlik Partisi (UBP)-Demokrat Parti (DP)-Yeniden Doğuş Partisi (YDP) koalisyon hükümetinin ardından gözler yeni hükümet için ortaklarda...

Yeni hükümet kurulana kadar görevini sürdüren Başbakan Faiz Sucuoğlu, hükümeti kurma görevini cuma günü Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan almış ve Bakanlar Kurulu listesini pazartesi (25 Nisan) sabahı Cumhurbaşkanı’na sunabileceğini açıklamıştı.

Anayasa’ya göre, Bakanlar Kurulu'nu kurma görevi alan Sucuoğlu'nun önünde 15 gün bulunuyor. Faiz Sucuoğlu, en geç 15 gün içinde hükümeti kurmak veya görevi geri vermekle yükümlü.

YDP'DE TEREDÜTLER VAR...

Hükümet kurma çalışmaları çerçevesinde  DP ve YDP yetkili kurulları da bugün toplandı.

Ancak yeni haftaya saatler kala YDP kanadında tereddütler ortaya çıktı.

TAK'a bilgi veren YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, çevrim içi (online) olarak Parti Meclisi üyelerinden hükümete girip, girmeme konusunda görüş aldığını belirterek, toplantılarının saat 17.00’de sona ereceğini kaydetti.

“Büyük bir çoğunluk tereddüt içerisinde… Yaşanan gelişmelerden mutsuz birçok arkadaşımız.” diyen Arıklı, “Olumsuz bir durum çıkarsa fiziki olarak bu akşam parti meclisi toplantısı yapılır.” şeklinde konuştu.

DP'DE PÜRÜZ YOK

Bu sabah toplanan DP Parti Meclisi ise, Genel Başkan Fikri Ataoğlu’na, hükümet kurma görüşmelerine devam etmesi için oy birliğiyle onay verdi.

Konuyla ilgili “Elimizi tekrardan taşın altına koyuyoruz. Hükümette yer alacağız.” açıklaması yapan DP Genel Başkan Yardımcısı Redif Nurel, dünyada ve ülkede çok zor bir süreç yaşandığını belirterek, KKTC’de bunun daha da derinden hissedildiğini söyledi. “Yeniden seçime gitme lüksümüz yok.” vurgusu yapan Nurel, Başkan Ataoğlu’nun hükümet görüşmelerine devam edeceğini yineledi.

UBP TARAFLARLA BU AKŞAM VEYA YARIN GÖRÜŞECEK...

UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, ya bu akşam, ya da yarın DP ve YDP yetkilileriyle görüşmeyi planladıklarını söyledi.

LİDERLER DÜN BİR ARAYA GELMİŞTİ

Hükümeti kurmakla görevlendirilen UBP Genel Başkanı Başbakan Faiz Sucuoğlu, DP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı,Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ve YDP Genel Başkanı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’yla dün bir araya gelerek, değerlendirmelerde bulunmuştu.

NELER YAŞANMIŞTI?

Maliye Bakanı Sunat Atun nedeniyle yaşanan kriz hükümetin itifasıyla sonuçlanmıştı.

Başbakan Sucuoğlu ile Maliye Bakanı Atun arasındaki ilk kriz elektrik ile alkollü içeceklere yapılan zam sonrası yaşanmıştı. Her iki kalemde Sucuoğlu'nun indirim yapıldığına dönük açıklaması Atun'dan veto yerken, geçen süreye rağmen indirim kararı uygulanamamıştı.

Ardından Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) ile Başbakan Sucuoğlu'nun imzaladığı 6 maddelik protokol yaşanan derin anlaşmazlığı su yüzüne çıkarmıştı. Sucuoğlu, metni imzaladığı akşam kendisine Atun’a ulaşılamadığı bilgisi verildiğini açıklamış, Atun ise, anlaşma için kendisine ulaşıldığını ancak imzalamayı uygun bulmadığını belirtmişti.

Bunun üzerine Başbakan Sucuoğlu Atun’un görevden alma yazısını Cumhurbaşkanı Tatar'a göndermiş, fakat Tatar onaylamayarak zaman istemişti. Bu tavır karşısında Sucuoğlu ise, ortaklarının da desteğini alarak, Tatar'a rest çekmiş ve hükümetin istifasını sunmuştu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 20 Nisan'da UBP-DP-YDP hükümetinin istifasını kabul etmişti. 

23 Ocak 2022’de yapılan erken genel seçimin ardından UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu’nun başbakanlığında 21 Şubat'ta kurulan ve Meclis’te 29 sandalyeye sahip UBP-DP-YDP koalisyon hükümeti, 3 Mart’ta Meclis’ten güvenoyu almıştı. 20 Nisan'da istifası kabul edilen ikinci UBP-DP-YDP koalisyon hükümetinin ömrü 59 gün sürmüştü.

Ersan Saner başbakanlığındaki birinci UBP-DP-YDP koalisyon hükümeti ise 9 Aralık 2020 – 5 Kasım 2021 tarihleri arasında görev yapmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar