Rumların yeni hedefi KKTC'yi Türk Devletleri Teşkilatı'ndan uzakta tutmak

7 Kasım 2022

A
A

Kasulidis, Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Zirvesi'ne KKTC'nin gözlemci olarak katılmasının KKTC'nin bir üst seviyeye geçmesi anlamına geleceğini belirterek, Yunanistan ve GKRY'nin bunun gerçekleşmemesi için çalıştığını ifade etti.

ZgotmplZ
Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis (solda) ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias basın toplantısı düzenledi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis, Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Zirvesi'ne Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) gözlemci olarak katılmasının KKTC'nin bir üst seviyeye geçmesi anlamına geleceğini belirtti.

Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile Yunanistan'ın başkenti Atina'da yaptığı görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Kasulidis, Yunanistan ve GKRY'nin bunun gerçekleşmemesi için çalıştığını ifade etti.

Kasulidis ise Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Zirvesi'ne KKTC'nin gözlemci olarak katılma olasılığına ilişkin, "Bu, bir üst seviyeye geçişte ciddi bir adımdır. Yunanistan ve (Güney) Kıbrıs bunun engellenmesi için farklı düzeylerde harekete geçti." ifadelerini kullandı.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Dendias da, görüşmede Kıbrıs sorunu, Türkiye ile yaşanan gerginlik ve bölgesel gelişmelerin ele alındığını aktardı.

Dendias, İsrail ve Lübnan'ın deniz yetki alanlarının belirlenmesine yönelik uzlaşıya varmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirerek, GKRY ile Lübnan arasında da deniz yetki alanlarının belirlenmesine yönelik görüşmelerin başlayacağına dikkat çekti.

Bu ay içerisinde Özbekistan'ın Semerkant şehrinde yapılacak Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Zirvesi'nde KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olarak katılması bekleniyor.

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI HAKKINDA

Türk Devletleri Teşkilatı, 1992 yılından beri toplanan, "Türkçe Konuşan Devletler Devlet Başkanları Zirveleri" sonucunda ortaya çıkan ortak siyasi irade üzerine 2009 yılında "Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi" (Türk Konseyi) adıyla kuruldu.

Türk Devletleri Teşkilatı'nın kurucu üyeleri Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye'dir.

Ekim 2019'da Bakü'de gerçekleştirilen 7'nci Zirve sırasında Özbekistan, Konsey'e tam üye sıfatıyla katıldı.

Türkmenistan'ın da yakın zamanda tam üye olması bekleniyor.

Macaristan ise Eylül 2018'de Kırgızistan'ın Cholpon-Ata şehrinde düzenlenen Türk Konseyi 6'ncı Zirvesi sırasında gözlemci statüsü kazandı.

Türk Konseyi'nin temel amacı, Türk dili konuşan devletler arasında kapsamlı iş birliğini derinleştirmek, bölgesel ve küresel barış ile istikrara katkıda bulunmak olarak tanımlıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar