Rumlara göre KKTC'nin ekonomik izolasyonu "yalan"

26 Kasım 2022

Güncelleme: 27 Kasım 2022

A
A

Rum Mali Araştırmalar Dairesi Müdürü Karidis, KKTC'yi Güney Kıbrıs ekonomisi için "kabus" olarak nitelerken, KKTC’nin ekonomik izolasyonunun "yalan" olduğunu ve AB’den Yeşil Hat Tüzüğü’nün gözden geçirilmesini önerdi.

ZgotmplZ

Güney Kıbrıs'ta yaşanan mali sıkıntıların sebebi olarak KKTC gösterildi.

Rum Sağcı İşçi Sendikaları Konfederasyonu (SEK) Mali Araştırmalar Dairesi Müdürü Hristos Karidis, KKTC’nin “kayıt dışı” olduğunu öne sürdüğü ekonomisinin Rum ekonomisi açısından “kâbus olduğunu” öne sürerek, Rum yönetiminin derhal önlem almasını istedi.

KKTC’DEN YAPILAN ALIŞVERİŞLER RAHATSIZLIK SEBEBİ

Alihtia’nın haberine göre geçen yıl kasım ayında Rum Meclisi Maliye Komitesi’nin, Yeşil Hat Tüzüğü haricinde KKTC’den yapılan alışverişler ile ilgili toplantı yaptığını anımsatan Karidis, Güney’deki ilgili kesimlerin (konfeksiyon, akaryakıt, sigara, tütün, ilaç v.b) “haksız rekabetten” şikâyet ettiğini ancak o günden bugüne hiçbir önlem alınmadığını savundu.

Karidis bu yılın ilk 8 ayında Rumların kredi kartı ile KKTC’de yaptığı harcamaların 29,3 milyon euroya ulaştığını, Rum Akaryakıt İstasyonları Derneği’nin açıklamasına dayanarak sektörün KKTC yüzünden 2022’de 180 milyon euroluk gelir kaybına uğradığını, bu meblağın 60-80 milyon eurosunun devlet tarafından alınması gereken vergi olduğunu savundu.

"YEŞİL HAT TÜZÜĞÜ GÖZDEN GEÇİRİLSİN" 

Yeşil Hat Tüzüğü’nü de “çok pahalı siyasi bela” olarak niteleyen Karidis, KKTC’nin ekonomik izolasyondan şikayet etmesi nedeniyle Avrupa Birliği’nin (AB) Rum yönetimine bazı gevşetmeler uygulaması telkininde bulunduğunu,  emtia ve belgelerin gümrük kontrolünden yüzeysel geçmesi nedeniyle Yeşil Hat’tın Rum ekonomisi açısından “açık yara olduğunu” öne sürdü

Haridis “Paydaşların (hükümet, meclis, adalet, savcılık) kısıtlama yöntemi bulması gereken, meşruiyet ve ekonomi için büyük bir kara delikten söz ediyoruz.” dedi.

Hristos Karidis, denetim ve cezaların artırılmasını, KKTC’nin ekonomik izolasyonunun “yalan" olduğunu savunarak, AB’den Yeşil Hat Tüzüğü’nün gözden geçirilmesini önerdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar