Rumlar kayıplar konusunu siyasete alet etme çabasından vazgeçmiyor

9 Ocak 2023

Güncelleme: 9 Ocak 2023

A
A

Kayıp Şahıslar Komitesi'nin Kıbrıslı Türk üyesi Hakkı Müftüzade'nin yalanlamasına rağmen Rumlar, kayıplar konusunda yardımcı olmadığı gerekçesiyle Türk askerini suçlamayı sürdürdü.

ZgotmplZ
Rum Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu

Haber Merkezi

Güney Kıbrıs, 2006 yılından bu yana sürdürülen kayıpları bulma çalışmalarıyla ilgili yine Türk askerini hedef aldı.

Rum Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu, 2022 yılının kayıplar açısından iyi bir yıl olmadığını kaydederek, bunun sorumlusunun iş birliği yapmayan, bilgi vermeyen ve kayıplarla ilgili sorunların çözülmesinde engel çıkaran Türk askeri olduğunu öne sürdü.

Kayıp Şahıslar Komitesi'nin (KŞK) Kıbrıslı Türk üyesi Hakkı Müftüzade, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, 2006 yılından beridir askerle iş birliği içinde çalıştıklarını ifade ederek, bugüne kadar talep edilen kazı alanlarından hiçbirine izin verilmeme gibi bir durumun söz konusu olmadığını, bugüne kadar komitenin yapmak istediği her nokta için askerden izin verildiğini kaydetmişti.

Her yıl 10 askeri bölgede kazıların yapıldığını, ancak 2023 yılı için henüz üç üyeli Kayıp Şahıslar Komitesi’nden askere herhangi bir talebin gitmediğini ifade eden Müftüzade, hatta 2022 yılı için onaylanmış kazı bölgelerindeki çalışmaların da sorunsuz bir şekilde devam ettiğini açıklamıştı.

Fotiu, kayıplar konusunun siyasi değil, insani bir konu olduğuna vurgu yapmasına rağmen dönemsel olarak siyasi çıkışlarıyla biliniyor

Rum yetkili 2022 Ağustos ayında da Türkiye’yi “kayıp kazılarına ve aramalarına, keyfi olarak askerî bölge nitelemesi yaparak sürekli engel çıkarmakla ve gömü yerlerini maksatlı olarak değiştirmekle” itham etmişti.

Fotis Fotiu, kayıplar konusunda sık sık Türkiye’ye uluslararası toplum aracılığıyla daha büyük baskı uygulanması çağrıları yapmayı da sürdürüyor.

KAYIP ŞAHISLAR KOMİTESİ VE KAZILAR

Birleşmiş Milletler’in (BM) himayesinde Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumları arasındaki anlaşmaya göre Nisan 1981 yılında kuruldu. Komitede Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum ve BM üyesi olacak şekilde üç üye görev yapıyor ve kararlar oybirliği ile alınıyor. Üyeler her iki toplumun Cumhurbaşkanları tarafından atanıyor ve doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı çalışıyor. Komitenin mevcut üyeleri; Kıbrıslı Türk üye Hakkı Müftüzade, Kıbrıslı Rum üye Leonidas Pantelides ve BM üyesi Paul-Henri Arni’den oluşuyor.

Ayrıca, KŞK ada genelinde kazı yapan ve KŞK Antropoloji Laboratuvarı’nda kalıntılar üzerinde antropolojik ve genetik analizler yapan 60'tan fazla Kıbrıslı arkeolog, antropolog ve genetikçilerden oluşan iki toplumlu adli ekibi istihdam ediyor.

Üzerinde mutabık kalınan 2002 (492 Kıbrıslı Türk ve 1510 Kıbrıslı Rum) kayıp şahıs bulunuyor.

KŞK’nin amacı, 1963’den 1964’e toplumlararası çatışmalar sırasında ve 1974 olayları sırasında kaybolan 2002 kişiyi bulmak, tanımlamak, kimliklendirmek ve ailelerine iade etmek.

2008 yılı itibarıyla başlayan kazı çalışmaları kuzeyde 8 takım ve güneyde 2 takım olarak sürdürülüyor.

Kayıp Şahıslar Komitesi verilerine göre, 1 Aralık itibarıyla kayıp 2002 kişiden 1192'sine ulaşıldı. 810 kişinin akıbeti ise belirsiz.

Kalıntılarına ulaşılan 1192 kişiden 1028'i kimliklendirildi. 164'ünün henüz kimlikleri belirlenemedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar