Kendini akladı, Türkiye'yi suçladı

24 Eylül 2022

Güncelleme: 24 Eylül 2022

A
A

Anastasiadis, Rum tarafının "tarihi tavizlerine" rağmen, çözüme yönelik tüm çabaların, "Türkiye'nin uzlaşmaz tutumu ve makul olmayan talepleri" sonucunda başarısız olduğunu iddia etti. Örnek olarak masadan kalktığı Crans Montana'yı gösterdi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Başkanı Nikos Anastasiadis, Birleşmiş Milletler (BM) 77'nci Genel Kurul görüşmeleri kapsamındaki konuşmasında Türkiye'yi hedef aldı.

Anastasiadis'e göre, Kıbrıs Rum tarafı Kıbrıs sorununun çözüm için "tarihi tavizler verdi" ancak tüm çabalar "Türkiye'nin uzlaşmaz tutumu ve makul olmayan talepleri sonucunda başarısız oldu."

Müzakerelerin son ayağı olan Crans Montana'da Rum müzakere heyetinde bulunan Tumazos Çelebis, Anastasiadis'in "Türk tarafının garantiler, müdahale hakkı ve gözlem mekanizması ile askerin çekilmesine dair önerisini" görmezden geldiğini söylemişti.

4'üncü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, Nikos Anastasiadis’in maksimalist tutumuyla müzakerelerin Crans Montana’da sonuç alınmasını engelleyenlerin başında geldiğini açıklamıştı.

Rum lider konuşmasında, aynı kürsüde önceki gün uluslararası topluma Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) tanıma çağrısı yapan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da eleştirdi.

Anastasiadis, Erdoğan'ın "Bugün adada iki ayrı devlet ve iki ayrı halk olduğu bilinmektedir." şeklindeki sözlerine de tepki göstererek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hangi gerçeklerden bahsettiğini merak ediyorum." dedi, Türkiye'ye yönelik "işgalci" suçlamasına devam etti.

CRANS MONTANA

Haziran 1968'de Beyrut'ta başlayan ve 54 yılı geride bırakan müzakerelerin son ayağı İsviçre'nin Crans Montana kentinde 28 Haziran 2017'de gerçekleşmişti.

Garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin de katılımıyla yapılan konferansın üçüncü gününde Crans Montana'ya gelen Genel Sekreter Antonio Guterres, "toprak, siyasi eşitlik, mülkiyet, eşdeğer muamele ile güvenlik ve garantiler" üzerinde bir "paket anlayışı" önerisinde bulundu. İki taraf beş konu başlığında, garantör ülkeler ise güvenlik ve garantiler başlığındaki önerilerini sundu.

Rum tarafı her defasında çeşitli sebeplerle içinde BM önerilerinin de bulunduğu çözüme yönelik adımları reddetti ya da kabul edilmesi mümkün olmayan ön şartlar ortaya koydu.

Kıbrıs Rum tarafının, gerek 5 başlıkta uzlaşmaya yanaşmaması gerekse çözümün uygulanmasının ilk gününden itibaren Ada'da "sıfır asker - sıfır garanti" tutumunu sürdürmesi nedeniyle Guterres konferansın başarısızlıkla sonuçlandığını ilan etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar