Güney'in dikenli tel planı tutmadı

24 Mart 2023

Güncelleme: 24 Mart 2023

A
A

Ara bölgeye tel çekmeyi durduran Güney Kıbrıs, yasa dışı mültecilerin geçişini önlemek için yeni tedbirler düşünüyor.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Güney Kıbrıs tarafından ara bölgeye, yasa dışı mültecilerin geçişinin önlenmesi amacıyla dikenli tel çekilmesi süreci durduruldu.

Fileleftheros gazetesi, dikenli tellerin Güney Kıbrıs’ın bir önceki İçişleri Bakanı Nikos Nuris döneminde ilk aşamada Astromerit’ten (Bostancı)  Akaki’ye (Akaça) kadar çekilmesinin planlandığını ve tellerin yanı sıra, ara bölgeye kamera yerleştirilmesi ve sözleşmeli özel polis istihdam edilmesinin kararlaştırıldığını anımsattı.

Gazete, yeni İçişleri Bakanı Konstandinos Yoannu’nun dün, Meclis İçişleri Komitesi’nde yaptığı konuşmada, dikenli tel çekilmesiyle ilgili tedbiri yeniden gözden geçireceklerini, ardından da bazı kararlar alacaklarını söylediğini yazdı.

Haberde, Yoannu’nun dikenli tellerin daha da uzatılmasının söz konusu olmadığını kaydettiği belirtildi.


Rum hükümeti, mültecilerin geçişi ve kaçakçılığı gerekçe göstererek, 2021'de itibaren “Zodya” (Astromerit-Bostancı) sınır kapısından Akça’ya (Akaki) kadar olan büyük alanlar ile Kiracıköy’de bazı noktalara tel örgü çekmeye başlamıştı.

Şu ana kadar 12 kilometreyi aşan bölgeye dikenli teller yerleştirildiği tahmin ediliyor. Harcanan para ise 2 milyon euro (41 milyon TL) civarında.

Dikenli teller yasa dışı geçişleri ise durduramadı. 2022'deki mülteci sayısı, 30 bin olan 2021 rakamlarını geride bıraktı.

Dikenli teller, bölge sakinleri çiftçilerin ve diğer meslek gruplarının protestolarına da neden oluyor.

Birleşmiş Milletler de Rum yönetiminin ara bölgeye müdahale ettiğini düşünüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar