Yunanistan, Kıbrıs’ta Barış Gücü görev süresini uzatan BM kararından memnun

3 Şubat 2025

Güncelleme: 3 Şubat 2025

A
A

Yunanistan, BM Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün görev süresinin bir yıl daha uzatılması yönündeki oy birliğiyle aldığı kararı memnuniyetle karşıladı.

ZgotmplZ

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK), Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün (BMBG) görev süresinin bir yıl daha uzatma kararıyla ilgili açıklama yaptı.

2723/2024 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararını memnuniyetle karşılandığı bakanlık açıklamasında, şu ifadeler kullanıldı:

"Yunanistan, bir kez daha işgal güçlerinin Varoşa ve Ara Bölge'deki tek taraflı eylemlerini kınayan, özellikle Pyla/Pile'ye atıfta bulunan, oldubittilerin derhal tersine çevrilmesi, daha fazla tek taraflı hareketten kaçınılması ve mutabık kalınanların uygulanması çağrısında bulunan BM Güvenlik Konseyi raporlarını memnuniyetle karşılamaktadır."

Açıklamada ayrıca, UNFICYP'in görev süresinin uzatılması ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi'nin atanmasının Kıbrıs sorununa yaşayabilir ve adil bir çözüm bulunmasına yönelik çabalara katkıda bulunacağının altını çizildi.

BM BARIŞ GÜCÜ'NÜN GÖREV SÜRESİ 1 YIL UZATILDI

Karar, BMGK'da düzenlenen oylamada oy birliğiyle kabul edildi. 1964'ten beri adada bulunan BMBG'nin görev süresi 2026’ya kadar uzatıldı.

Kararda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, eski Kolombiya Dışişleri Bakanı Cuellar'ı Kıbrıs Şahsi Temsilcisi olarak atamasının memnuniyetle karşılandığı bildirilirken, taraflara bunu fırsat olarak değerlendirme ve iş birliği içinde hareket etme çağrısı yapıldı.

Taraflara ara bölgede gerginliği azaltma çağrısı yapılan kararda, ara bölgenin bütünlüğünün muhafaza edilmesinin önemine de dikkati çekildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN KARARA TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs'taki Barış Gücü'nün görev süresini uzatma kararını, Türk tarafının onayını almadan uzatılmasına tepki gösterdi. Bakanlık açıklamasında, konseyin Türk tarafının onayını almadan görev süresini uzatarak hatasını tekrarladığı belirtildi.

“Kıbrıs Türk tarafının iradesini ve varlığını yok sayan bu yaklaşımı reddediyoruz.” Denilen açıklamada, Barış Gücü’nün ülkemizdeki faaliyetlerini meşru bir zeminde yürütmesinin şart olduğuna da vurgu yapıldı.

BM BARIŞ GÜCÜ

Kıbrıs'taki BM Barış Gücü, 1964 yılında Güvenlik Konseyi’nin kararıyla 796 askeri ve 65 polis personelinden oluşan bir güçle kurulmuştu.

Kıbrıs adası 1974'ten bu yana kuzeyde Türk ve güneyde Rumlar olmak üzere ikiye bölünmüş, 2004'te Kıbrıslı Rumlar, BM tarafından sunulan adanın iki parçasını birleştirmeye yönelik bir planı reddetmişti.

BM'nin en uzun süreli faaliyette bulunan barış gücü misyonlarından biri olan Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün görev süresi her 6 ayda bir uzatılıyor. 

1964'ten bu yana yaklaşık 186 BM personeli UNFICYP'de görev yaparken hayatını kaybetti.

2 Ocak 2024 tarihinde, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Tümgeneral Erdenebat Batsuuri'yi, Kıbrıs'taki BM Barış Gücü (UNFICYP) Kuvvet Komutanı olarak atadı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar