Pakistan'da camiye intihar saldırısında ölü sayısı 72'ye çıktı

Anadolu Ajansı, 31 Ocak 2023

Güncelleme: 1 Şubat 2023

A
A

Pakistan’ın Hayber Pahtunhva eyaletinde dün öğle namazı sırasında camiye düzenlenen intihar saldırısında ilk belirlemelere göre aralarında polislerin de bulunduğu 72 kişi hayatını kaybetti, 150 kişinin ise hastanede tedavisinin sürdüğü bildirildi.

ZgotmplZ AA

Pakistan’ın Hayber Pahtunhva eyaletinin Police Lines bölgesindeki bir camiye öğle namazı sırasında intihar saldırısı düzenlenmişti.

Yetkililer, intihar saldırısında yaşamını yitirenlerin sayısının 72'ye yükseldiğini, yaklaşık 150 yaralının tedavisinin devam ettiğini aktardı.

Yaralılardan 10’unun durumunun ağır olduğunu belirten yetkililer, ölü sayısının artmasından endişe ediyor.

Yaralılar hastanelerde tedavi altına alındı.

Patlama sebebiyle caminin yanı sıra çevredeki bina ve araçlarda da hasarlar oluştu.

Sosyal medyaya yansıyan görsellerde caminin büyük bölümünün patlama sebebiyle yıkıldığı görüldü.

Bölgede arama kurtarma faaliyetleri sürüyor.

Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

TERÖR SALDIRILARI ARTTI

Pakistan Talibanı (TTP), son dönemde saldırılarını artırdı. TTP, 28 Kasım 2022'de sosyal medyadan, 10 Mayıs 2022'de İslamabad yönetimi ile başlatılan ateşkesin sona erdiğini ve mensuplarına ülke genelinde güvenlik güçlerine saldırı emri verdiğini açıklamıştı. Pakistan, TTP'yi terör örgütü kabul ediyor.

İslamabad merkezli düşünce kuruluşu Güvenlik Çalışmaları ve Araştırma Merkezinin (CRSS) paylaştığı verilere göre, Pakistan'da 2022'de 506 terör saldırısında 290'ı güvenlik gücü, 311'i sivil 601 kişi hayatını kaybetti, 741 kişi yaralandı.

Saldırıların büyük çoğunluğu Afganistan-Pakistan sınır bölgelerinde düzenlendi. Bu saldırıların çoğunu TTP, Belucistan Kurtuluş Ordusu (BLA) ve DEAŞ-H gibi örgütler üstlendi.

Pakistan'da 2022'de terör saldırıları bir önceki yıla göre yüzde 15 arttı.

TÜRKİYE SALDIRIYI KINADI

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Pakistan'da camiye düzenlenen terör saldırısını en güçlü şekilde kınadı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Peşaver kentinde camiyi hedef alan terör eylemi sonucunda, çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğinin ve yaralandığının büyük üzüntüyle öğrenildiği belirtildi. Açıklamada, "Söz konusu menfur terör eylemini en güçlü şekilde kınıyor, saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, dost ve kardeş Pakistan hükümetine ve halkına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz." ifadelerine yer verildi.

ÜNSAL: CAMİ SALDIRISI İNSANLIK DIŞI

KKTC Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal, Pakistan’daki cami  saldırısının insanlık dışı olduğunu belirtti.

Ünsal yaptığı yazılı açıklamada, “Pakistan’ın Peşaver kentinde bulunan camiyi  hedef alan terör eylemini  büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayım. Bombalı saldırı  sonucu hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar, kardeş Pakistan halkına da başsağlığı diliyorum. İslam'a, barışa, kardeşliğe, toplumsal dayanışmaya ve en temel insan hakkı olan yaşama hakkına kasteden bu insanlık dışı terör saldırısını şiddetle  kınıyorum” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar