Ertuğruloğlu EİT toplantısında

24 Ocak 2023

Güncelleme: 24 Ocak 2023

A
A

KKTC’nin gözlemci üye olduğu Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Toplantısı, Özbekistan'da başladı. Ertuğruloğlu da toplantı için Taşkent'te bulunuyor.

ZgotmplZ
Üye ülke dışişleri bakanları toplantı öncesi aile fotoğrafı çektirdi.
AA

KKTC'nin gözlemci üye olduğu Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Dışişleri Bakanları 26'ncı Toplantısı, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te başladı.

Özbekistan Dışişleri Bakan Vekili Bahtiyar Sadiov'un ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanları Ceyhun Bayramov, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Kazakistan Dışişleri Bakanı Muhtar Tileuberdi, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev, Pakistan Dışişleri Bakanı Bilaval Butto Zerdari, Tacikistan Dışişleri Bakanı Siraceddin Muhriddin, Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov ve Teşkilat Genel Sekreteri Hüsrev Nazıri ile uluslararası kuruluşların yetkilileri katılıyor.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da, toplantıda bulunuyor.

Toplantının basına açık olan açılışında konuşan Özbekistan Dışişleri Bakan Vekili Saidov, burada teşkilata üye tüm devletlerin yüksek düzeyde temsil edilmesinin, EİT içinde yakın iş birliğine gösterilen ilginin arttığını ve büyüyen potansiyelini gösterdiğini belirtti.

Saidov, bugün önemli bir uluslararası kuruluş olarak kabul gören, faaliyeti boyunca büyük tecrübeler edinen ve kendini kanıtlayan teşkilatın ortak kültür, din, gelenek ve göreneklere sahip bölgeyi kapsadığını kaydetti.

EİT bölgesinin büyük ekonomik imkanlara, zengin doğal kaynaklara, genç ve çalışkan nüfusa ve dinamik gelişme perspektiflerine sahip olduğunu aktaran Saidov, Teşkilat'ın ticaret, ulaşım altyapısı, endüstriyel iş birliği, turizm ve çevre koruma alanlarındaki iş birliğinin geliştirilmesi için gerekli potansiyelinin bulunduğunu vurguladı.

Bahtiyar Saidov, "Küresel gerilim ve doğal kaynaklar, yatırım, teknoloji ve dış pazarlara erişim için artan rekabet karşısında çabalarımızı birleştirmek özellikle önemlidir." ifadesini kullandı.

Teşkilatın en üst düzey karar alma organı olan Bakanlar Konseyi, Dışişleri Bakanları seviyesinde yılda bir kez toplanıyor.
EKONOMİK İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI (EİT) HAKKINDA

Türkiye, İran ve Pakistan tarafından bölgesel ekonomik iş birliğini geliştirmek amacıyla 1964 yılında kurulan Kalkınma için Bölgesel İşbirliği (Regional Cooperation for Development) teşkilatının hukuki zemini üzerine 1985 yılında Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) kuruldu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra bağımsızlıklarını kazanan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan ile Afganistan'ın da katılmasıyla Teşkilat, 1992 yılında toplam 8 milyon km2 alan üzerinde yaklaşık 500 milyon nüfusa hitap eden ekonomik ağırlıklı bir bölgesel teşkilat halini aldı.

KKTC, 2012 yılında Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’na gözlemci üye ülke olarak kabul edildi.

EİT'nin genel merkezi ve kültür bürosu İran'da, ekonomik bürosu Türkiye'de ve bilimsel bürosu ise Pakistan'da bulunuyor.

Teşkilatın amacı, "Üye ülkelerin kalkınmalarına katkıda bulunmak, EİT bölgesi içindeki ticari engelleri kaldırmak ve bölge içi ticareti geliştirmek ve EİT bölgesinin küresel pazarlarla bütünleşmesini teşvik etmek, üye ülkeler arasındaki kültürel ve tarihi bağları güçlendirmek." olarak açıklanıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar