Dünyanın en zengin 7 ülkesi Rusya'yı görüşüyor

26 Haziran 2022

Güncelleme: 26 Haziran 2022

A
A

Almanya'nın ev sahipliğinde Elmau Sarayı'nda düzenlenen G7 Liderler Zirvesi başladı. İşte zirveden yansıyan görüntüler...

ZgotmplZ

G7 olarak bilinen dünyanın en zengin 7 ekonomisinin liderlerini bir araya getiren zirve dönem başkanı Almanya’nın ev sahipliğinde başladı. Münih’in güneyinde, Bavyera Alpleri’ndeki Elmau Sarayı‘nda düzenlenen ve 28 Haziran'a kadar sürecek zirveye Almanya’nın yanı sıra, ABD, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve Japonya liderlerinin yanı sıra Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’le Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen da katılıyor. Ayrıca Başbakan Olaf Scholz tarafından özel olarak davet edilen Arjantin, Endonezya, Senegal, Hindistan ve Güney Afrika’nın devlet ve hükümet başkanlarının zirvenin ikinci gününe iştirak etmeleri beklenirken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin zirveye Pazartesi günü sabah saatlerinde videokonferans aracılığıyla katılacağı açıklandı. 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, G7 ülkelerinin üstesinden gelinmesi gereken mevcut krizlerden endişe duyduğunu söyledi.

Scholz, Almanya'nın ev sahipliğinde Elmau Sarayı'nda düzenlenen G7 Liderler Zirvesi'nde "Küresel Ekonomi" başlıklı oturumun ardından açıklama yaptı.

Bazı ülkelerde ekonomik büyüme oranlarının düştüğünü, enflasyonun arttığını, ham madde kıtlığı ve tedarik zinciri kesintilerinin bulunduğunu, bunların küçük meydan okumalar olmadığını belirten Scholz, "Tüm G7 ülkeleri üstesinden gelmemiz gereken halihazırdaki krizlerden endişe duyuyor." dedi.

Scholz bundan dolayı birlikte sorumluluk almak gerektiğini belirterek, bu zirveden net bir birliktelik ve kararlılık sinyali çıkacağı konusunda iyimser olduğunu kaydetti.

Almanya Başbakanı Scholz, bu birliktelik ile risklerin koordineli bir şekilde ele alınabileceğini, yatırımların ve tedarik zincirlerinin birlikte harekete geçirilebileceğini aktararak G7'nin, zamanın zorluklarına ortak cevaplar geliştirme konusunda iyi bir birlik olduğunu kaydetti.

Rusya-Ukrayna savaşının gölgesinde dünyanın en büyük 7 ekonomisini bir araya getiren G7 Liderler Zirvesi, Almanya’nın Bavyera eyaletindeki Elmau Sarayı’nda başladı.

G7, Avrupa Birliği (AB) ve NATO'nun Ukrayna'yı destekleme konusunda da birlikte durduğunu belirten Scholz, "Bunu Putin'in beklemediğini ve hala başını ağrıttığını söyleyebiliriz." ifadesini kullandı.

Scholz, Kiev'deki evlere füze saldırısı yapılmasının Putin'in yürüttüğü bu savaşın ne kadar acımasız olduğunu gösterdiğini söyleyerek, "Bu, birlikte durmamızın ve Ukraynalılara ülkelerini, demokrasilerini ve kendi kaderlerini tayin etme özgürlüklerini savunmalarında desteğimizin doğru olduğunu gösteriyor." diye konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden ile G7 Zirvesi başlamadan önce yaptığı görüşmeye de değinen Scholz, Ukrayna ile ilgili yapılması gerekenler konusunda hemfikir olduklarını belirterek, Almanya ve ABD'nin, Ukrayna'nın güvenliği konularında her zaman birlikte hareket edeceklerini kaydetti.

Almanya, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Japonya ve İtalya'dan oluşan G7 ülkelerinin liderleri bugün ayrıca "Altyapı ve yatırım ortaklığı" ve "Dış ve güvenlik politikası" başlıklarıyla düzenlenecek oturumlar gerçekleştirecek.

G7 LİDERLERİ, RUSYA’DAN ALTIN İTHALATINI YASAKLAMAYI HEDEFLİYOR

Zirvede gündemin ilk sırasında Rusya-Ukrayna savaşı ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar var. Cumartesi akşam saatlerinde Almanya‘ya ayak basan Başkan Joe Biden, G7 ülkelerinin Rusya'dan altın ithalatını yasaklayacağını açıkladı. Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yapan Biden, "ABD, Putin'e Ukrayna'ya karşı savaşını finanse etmek için ihtiyaç duyduğu gelirden yoksun etmek için benzeri görülmemiş bedeller uyguladı. G7, Rusya’ya yönelik on milyarlarca dolarlık önemli bir ihracat kaynağı Rus altınının ithalatını yasaklanacağını açıklayacak" ifadelerini kullandı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson da, Rusya'dan altın ithalatını yasaklanacağını belirtirken, "Bu tedbir doğrudan Rus oligarklarını vuruyor ve Putin'in savaş makinesinin merkezini hedeliyor" dedi. Altının Rusya'nın ihraç ettiği mallar arasında ikinci sırada yer aldığı ve ülkenin geçen yılki altın ihracatının yaklaşık 15 milyar 450 milyon dolar değerinde olduğu kaydedildi. Ev sahibi Scholz konuyla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı. Scholz, Ukrayna‘nın orta ve uzun vadede yeniden inşasının zirvede müzakere edileceğini ve "üst düzey uluslararası uzman konferansı" önereceğini söylemişti.

Bu arada zirve başlamadan önce bir araya gelen Scholz ve Biden‘ın Ukrayna savaşı hakkında görüş alışverişinde bulunduğu bildirildi. İki lider görüşme sonrasında basına konuşmazken, toplantı öncesinde kısa bir açıklama yapan Biden, "Rusya lideri Putin NATO ülkelerinin Ukrayna konusunda ayrı düşeceklerini umut etti, ama bu olmadı. Bundan sonra da bir olacağız" dedi. İki liderin kapalı kapılar ardında birkaç saat boyunca konuştukları kaydedildi.

ZİRVEDE ÇİN’LE İLİŞKİLERDE KONUŞULACAK

G7 zirvesinde Rusya-Ukrayna savaşı dışında gündeme gelmesi beklenen diğer konular arasında, "sürdürülebilir dünya", "ekonomik istikrar ve dönüşüm", "sağlıklı yaşam", "daha iyi bir geleceğe yatırım" ve "çok taraflılık" olmak üzere 5 ana başlık yer alıyor. Liderlerin ve delegasyonların söz konusu konuları çalışma gruplarında ele alacağı açıklandı. Ayrıca Çin'le ilişkiler ve ülkenin ticari ve ekonomik uygulamalarının da masaya yatırılması öngörülüyor. G7’ya katılan liderlerin bir bölümü, Salı günü İspanya'nın başkenti Madrid'e geçerek, NATO üyesi devletlerin ittifakın yeniden yapılanmasının müzakere edileceği NATO Zirvesi'ne katılacak.

G7 PROTESTOSUNA KATILIM BEKLENENDEN AZ KALDI

Öte yandan globalizm ve kapitalizm karşıtlarının G7 liderlerini protesto amacıyla Cumartesi günü Münih’te düzenledikleri gösteriye beklenenden çok daha az kişi katıldı. G7 ülkelerinin yoksulluk, gıda krizi, açlıkla mücadele ve fosil yakıtlara bağımlılığı azaltma gibi konularda yeterli derecede angaje olmadıklarını öne süren protestocular, 20 bin kişinin eyleme katılacağını bildirmişti, sadece 4 bin kişi katıldı. Alman güvenlik birimleri zirvenin düzenlendiği bölgede muhtemel olaylara karşı 4 kilometrelik alanı abluka altına alırken, güvenlik için 20 binden fazla polis ve askerin görev yapacağı açıklandı. Almanya G7‘den dolayı komşu ülkelerle serbest dolaşımı öngören Schengen uygulamasını da geçici olarak askıya aldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


FOTO GALERİ

1 ZgotmplZ
2 ZgotmplZ
3 ZgotmplZ
4 ZgotmplZ
5 ZgotmplZ
6 ZgotmplZ
7 ZgotmplZ
8 ZgotmplZ
9 ZgotmplZ
10 ZgotmplZ
11 ZgotmplZ
12 ZgotmplZ
13 ZgotmplZ
14 ZgotmplZ
15 ZgotmplZ
16 ZgotmplZ
17 ZgotmplZ
18 ZgotmplZ
19 ZgotmplZ
20 ZgotmplZ
21 ZgotmplZ
22 ZgotmplZ

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar