Brezilya'da Bolsonaro taraftarları Kongre ve Başkanlık Sarayı'nı bastı

9 Ocak 2023

Güncelleme: 9 Ocak 2023

A
A

Brezilya’da başkanlık seçimlerini kaybeden Bolsonaro’nun taraftarları devlet binalarını bastı. Polisin müdahalesiyle binalardan çıkartılan göstericilerden şu ana kadar 150'si gözaltına alındı. Bolsonaro ise "tahrik" suçlamalarını kabul etmedi.

ZgotmplZ AA

Brezilya'da eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro destekçisi yüzlerce kişi, başkentteki Ulusal Kongre'yi ve Başkanlık Sarayı'nı bastı. Basılan devlet kurumları arasında bazı bakanlıklar ve Yüksek Mahkeme de yer aldı.

Ülkede ekim ayında yapılan seçimler sonrası Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva geçen hafta yemin ederek göreve başlamıştı. Bu yönde bir delil olmamasına karşın seçimlerde hile yapıldığına inanan Bolsonaro destekçileri orduya darbe çağrısı yapıyordu.

Göstericiler binaların çatılarına çıktı.

Ülke basınında çıkan habere göre, bugün yine ordudan müdahale talebiyle slogan atan gruplar, polis bariyerini aşarak binalara girdi.

Bolsonaro destekçisi yüzlerce kişi, bir süre sonra polisin yoğun gazlı müdahalesi sonucu binalardan çıkarıldı.

Güvenlik güçleri, buradaki kontrolü tamamen sağladı.

Olaylar nedeniyle ilk gelen bilgilere göre 150 gösterici gözaltına alındı.

Polis baskına katılan göstericileri gözaltına aldı.

Devlet Başkanı Lula da Silva, protestocuları Bolsonaro'nun tahrik ettiğini savundu.

Lula'nın devlet başkanlığı yemin törenine 2 gün kala ülkeden ayrılarak ABD, Florida'ya giden Bolsonaro ise, Lula'nın "temelsiz suçlamalarda" bulunduğunu savundu, binalara zorla giren destekçilerini eleştirdi.

EKİM'DE YÖNETİM EL DEĞİŞTİRMİŞTİ

Güney Amerika'nın en büyük ülkesi, nüfusu 212 milyonu aşan Brezilya'da 30 Ekim 2022'de düzenlenen ikinci tur devlet başkanlığı seçiminde ülkeyi iki dönem yöneten sol görüşlü eski Devlet Başkanı Lula yüzde 50,9, aşırı sağcı Bolsonaro ise yüzde 49,1 oy almıştı.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Bolsonaro destekçileri önce ülkede günlerce süren otoyol kapatma eylemleri yapmış, ardından da ordu karargahları önünde düzenledikleri gösterilerde silahlı kuvvetleri Lula'nın devlet başkanlığı görevini devralmasına karşı müdahaleye çağırmıştı.

Ülkede cumhuriyetin ilanının 123'üncü yıl dönümü olan 15 Kasım'da Bolsonaro yanlıları, başkent Brasilia, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Recife ve Belen şehirlerinde orduyu Lula'ya karşı müdahaleye çağıran gösteriler için askeri karargahların yakınında gösteriler düzenlemişti.

Brezilya'da devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunu kazanan eski Devlet Başkanı Lula da Silva, 1 Ocak 2023'te parlamentoda yemin etmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar