Babadan sonra oğlu da Nobel Tıp Ödülü'nü kazandı

3 Ekim 2022

Güncelleme: 3 Ekim 2022

A
A

2022 Nobel Tıp Ödülü'nü İsveçli bilim insanı Svante Paabo kazandı.

ZgotmplZ

Nobel Tıp Ödülü'nü insan evrimi üzerine yaptığı keşifler nedeniyle İsveçli bilim insanı Svante Paabo kazandı.

Nobel Komitesi Başkanı Thomas Perlmann, bugün İsveç'in Stockholm kentindeki Karolinska Enstitüsü'nde yaptığı açıklamada, jürinin 67 yaşındaki biyolog Paabo'yu "Neandertal genomunu dizilemesi ve paleogenomiği kurması” nedeniyle prestijli ödüle layık gördüğünü ifade etti.

Paleogenomik; nesli tükenmiş genomik bilginin yeniden inşası ve analizine dayanan bir bilim alanı olarak tanımlanıyor.

Jüri tarafından yapılan açıklama, "Yaşayan tüm insanları soyu tükenmiş hominidlerden ayıran genetik farklılıkları ortaya çıkararak, buluşları biz insanları bu kadar eşsiz kılan şeyin keşfedilmesi için temel oluşturdu." ifadeleri kullanıldı.

67 yaşındaki Paabo, Asturias Ödülleri kapsamında Bilimsel ve Teknik Araştırma Ödülü'nü de 2018'de kazanmıştı.

2021 Nobel Tıp Ödülü, ısı ve temas reseptörlerini keşfettikleri için David Julius ve Ardem Patapoutian'a verilmişti.

Tıp ve Fizyoloji, hafta boyunca açıklanacak Nobel Ödülleri'nin ilk kategorisi olma özelliğine sahip.

Sırasıyla yarın fizik, çarşamba kimya ve perşembe edebiyat ödülünün sahipleri duyurulacak. 2022 Nobel Barış Ödülü cuma günü ekonomi ödülü ise 10 Ekim'de açıklanacak.

SVANTE PAABO KİMDİR?

Svante Pääbo, 20 Nisan 1955 tarihinde İsveç'in başkenti Stockholm'de doğdu. Annesi Estonyalı kimyager Karin Pääbo tarafından büyütülen Svante'nin babası, 1982 Nobel Tıp Ödülü sahibi Sune Bergström'dür.

Doktora derecesini 1986'da Uppsala Üniversitesi'nde adenovirüslerin E19 proteininin bağışıklık sistemini nasıl modüle ettiğini dair araştırma üzerine yaptı.

Doktorasını tamamladıktan sonra Almanya'nın Leipzig şehrindeki Max Planck Enstitüsü Evrimsel Antropoloji Genetik bölümü başkanı oldu.

1992 yılında, Alman Araştırma Cemiyeti tarafından verilen Almanya'nın en önemli araştırma ödülü olan Leibniz Ödülü'nü aldı.

Ağustos 2002'de Pääbo'nun araştırma birimi, eksik ya da hasarlı olması dil kabiliyetinin gelişmesinde sorunlara yol açan bir gen olan "Lisan geni" FOXP2'yi bulduklarını açıkladılar.

Pääbo, aynı zamanda ilk çağ insanları ve diğer antik topluluklar üzerine modern genetik yöntemlerini kullanarak çalışmalar yürüten bir bilim dalı olan "paleogenetik"in kurucusu olarak bilinir.

2006 yılında, neandertallerin gen haritasının tamamını yeniden inşa edilmesi planını açıkladı. 2007 yılında Pääbo, Time dergisi tarafından yılın etkili 100 kişisi listesinde yer aldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar