Toros: KDV'de yüzde 20 indirim amaca hizmet etmeyecek

27 Mart 2023

Güncelleme: 27 Mart 2023

A
A

Katma Değer Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Cumhuriyet Meclisi’nde kabul edildi. CTP Milletvekili Fikri Toros, indirimin yüzde 20 oranında olduğunu, bu rakamın amaca hizmet etmeyecek düşüklükte olduğunu belirtti.

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplandı. Meclis genel kurulunda Katma Değer Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı görüşüldü.

Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti’ndeki Depremle İlgili Hukuki ve Adli Sürecin İzlenmesine İlişkin Oluşturulan Geçici ve Özel Komitenin Başkanı Oğuzhan Hasipoğlu, komitenin raporunu bilgiye sundu.

Komitelerden gelen tasarı ve öneriler bölümünde de Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Resmiye Eroğlu Canaltay, Katma Değer Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na ilişkin raporu okudu.

Tasarıya ilişkin söz alan CTP Milletvekili Fikri Toros, aşırı enflasyon etkisinde olan ekonomik kriz karşısında ekonomik özgürlük, refah, istikrar ve düzenli büyümenin korunması gerektiğini dile getirerek, bu tasarıyla KDV indirimlerinin bir defa yapılmasının hedeflendiğini, bunun yapılmasını desteklediklerini belirtti.

Toros, KDV indiriminin yatırım ortamını iyileştirmek için tek başına yeterli olmadığını, enflasyon muhasebesinin de ele alınması gerektiğini, aşırı enflasyon ve TL’nin değer kayıplarının enflasyon muhasebesini gerekli kıldığını kaydetti.

Yatırım indirimlerinin yatırımın önünü açan yatırımcıyı teşvik eden bir uygulama olduğunu dile getiren Toros, indirimin yüzde 20 oranında olduğunu, bu rakamın amaca hizmet etmeyecek düşüklükte olduğunu belirtti. Toros, bu oranın güncel koşullara göre ayarlanması, güncellenmesi gerektiğini söyledi.

Tasarıya ilişkin iki öneride bulunduklarını dile getiren Toros, bunların yasanın yürürlüğe giriş tarihi ve elektrikli araçlarla ilgili kriterler olduğunu, bu önerilerin bakanlık tarafından dikkate alması temennisinde bulundu.

Toros, bunun olması koşuluyla CTP’nin oyunun olumlu olacağını ifade etti.

ŞAN: BİN 600 CC MOTORLU ARAÇLAR VE ELEKTRİKLİ ARAÇLAR İNDİRİMDEN YARARLANACAK

Maliye Bakanı Alişan Şan, Katma Değer Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın kapsamını genişleterek bin 600 cc motorlu araçların ve elektrikli araçların da indirimden yararlanması yönünde değişiklik yaptıklarını belirtti.

Şan, şu anda indirilecek KDV vergilerinin üç eşit parçaya bölünerek yapıldığını, yapılan düzenlemeyle enflasyon karşısında rakamların küçülmesini önlemek için tasarıda uygulamanın bir defada indirilecek vergi olarak addedildiğini kaydetti.

Mevcut düzenlemenin aynı zamanda kayıt dışı ekonomiyi tetiklediğini dile getiren Şan, işletmelerin üç seferde yapılan uygulama nedeniyle faturasız işlem yapmaya teşvik edildiğini, tasarıyla bunun önleneceğini belirtti.

Şan, depremi ve yasada öngörülen mali etkiyi de göz önüne alarak, yasanın yürürlüğe giriş tarihini 1 Ocak 2024 olarak düzenlediklerini ifade etti.

Şan, önerileri dikkate alarak yasanın bugünkü şeklini belirlediklerini kaydetti.

Maliye Bakanı Şan, açılımların devam edeceğini, amaçlarının özel sektörün önünü açmak olduğunu dile getirdi.

Özel sektörün sağlıklı adımlar atmasıyla devletin gelirlerinin de artacağını söyleyen Şan, yatırım indirim oranlarının düzenlenmesi ve genç girişimcilere yönelik pozitif ayrımcılık içerecek adımlara yönelik de çalışma yapılacağını belirtti.

Tasarının madde madde görüşülmesinin ardından yapılan oylamada, yasa tasarısı 37 kabul, 12 katılmayan olmak üzere oybirliğiyle kabul edildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar