Rusya bir asır sonra ilk kez temerrüde düştü

27 Haziran 2022

Güncelleme: 27 Haziran 2022

A
A

Rusya 1918'den bu yana ilk kez bir borç ödemesinde temerrüde düştüğü bildirildi.

ZgotmplZ

Rusya son bir yüzyıldır ilk kez uluslararası borçlarından birini ödeyememesi nedeniyle temerrüde (zamanında ödeyememe) düştü.

Bloomberg haber ajansı, ülkenin yaklaşık 100 milyon dolarlık 27 Mayıs vadeli iki eurobond* kupon ödemesinde 1 aylık ek süre dolduğunu ve bu ödemeler için temerrüt ilan edildiğini bildirdi.

Rusya temerrüt ilanını kabul etmezken, ödemeyi yapacak yeteri kadar fonları bulunduğunu belirtti. Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov temerrüt bildiriminin bir "komedi" olduğunu ifade etti.

Moskova yönetimi ödemelerle ilgili yeni bir mekanizmayı gündeme almıştı.

Rusya Maliye Bakanı Siluanov daha önce eurobond tahvil sahiplerinin ödemelerini almak için döviz ve ruble hesabı açması gerekeceğini bildirmişti.

Siluanov yeni sistemle Batı'nın ödeme altyapısının bypass edileceğini ifade etmiş ve Moskova hükümetinin dış borç ödemelerini ruble ile yapacaklarını belirtmişti.

ABD Mayıs ayında Rusya'nın ABD'li tahvil sahiplerine ödeme yapmasına izin veren istisnanın süresinde uzatmaya gidilmeyeceğini açıklamıştı. Söz konusu istisnanın sona ermesiyle Rusya'nın yatırımcılara ödeme yapmasının engellenmiş ve Rusya temerrüde düşmenin eşiğine gelmişti.

Rusya son kez bir uluslararası borcunu ödeyemediğinde tarih 1918'di. Komünist lider Lenin, Rus imparatorluğundan kalan borçları ödemeyi reddetmişti.

Temerrüdün sembolik sonuçlarının yanında Rusya için günlük sonuçları da olacak.

Temerrüde düşen ülkeler borç bulmakta zorlanıyor. Ancak hali hazırda Rusya'nın Batılı piyasalardan borç bulması yaptırımlarla imkansız bir hale getirildi.

* Eurobond ya da Avrovil, devlet ya da şirketlerin, kendi ülkeleri dışında kaynak sağlamak amacıyla, uluslararası piyasalarda yabancı para birimleri üzerinden satışa sundukları, genellikle uzun vadeli borçlanma aracıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar