KTAMS, yüzde 1'lik KDV iadesi için dava açtı: Geriye dönük ödeme mümkün...

10 Mayıs 2023

A
A

KTAMS, iade edilmeyen yüzde 1'lik kredi ve banka kartı harcamaları için dava açtı. Dava sonucu yapılmayan ödemelerin geriye dönük yasal faizle alınması mümkün olebilecek.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), kredi kartı ve banka kartıyla yapılan harcamaların yüzde 1’inin kişilere iade edilmesini öngören yasanın üç yıldan fazla bir süredir uygulanmadığı ve yaklaşık 8 ay önce Maliye Bakanlığı’na verilen dilekçeye cevap verilmediği gerekçesiyle Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne dava dosyaladı.

Kayıt dışılığın önüne geçebilme, kredi kartı ve banka kartıyla ödeme yapılmasını teşvik etme gerekçesiyle hazırlanan 33/2019 sayılı “Kredi Kartı ve Banka Kartıyla Yapılan Perakende Mal ve Hizmet Alımlarına İade Yasası", 17 Haziran 2019’da Cumhuriyet Meclisi’nden oy birliğiyle geçirilmişti.

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, KTAMS avukatı Yusuf Kahyalar ve beraberindeki sendika üyeleri ile Lefkoşa Kaza Mahkemesi önünde basın açıklaması yaparak, ardından davayı dosyaladı.

"MALİYE BAKANLIĞI’NIN BU KONUDA HEM SORUMLULUĞU, HEM DE BORCU VAR”

KTAMS Başkanı Güven Bengihan yaptığı açıklamada, 4 yıla yakın bir süredir defalarca uyarmalarına rağmen ve yaklaşık 8 ay önce konu hakkında Maliye Bakanlığı’na dilekçe yapmalarına rağmen, dilekçelerine cevap bile verilmediğini kaydetti.

İyi İdare Yasası kapsamında yapılan dilekçeye, 1 ay içinde cevap verilmesi gerektiğine dikkat çeken Bengihan, bu ihmalden kaynaklı eylemden doğan bir zarar olduğunu, Maliye’nin bu zararı tazmin etmesi gerektiğini de belirtti.   

Yasanın kayıt dışı ekonominin önlenmesi için kredi kartı ve bankamatik kartlarının kullanılmasını teşvik için çıkarıldığını anlatan Bengihan, fatura, makbuz kesmeyen işyerlerinin tespit edilerek, kayıt dışılığı önlemek adına yasanın yürürlüğe konulduğunu anımsattı.

"YAPILMAYAN ÖDEMELERİN GERİYE DÖNÜK YASAL FAİZLE ALINMASI MÜMKÜN"

KTAMS Avukatı Yusuf Kahyalar da, dava sonucu yapılmayan ödemelerin geriye dönük yasal faizle alınmasının mümkün olduğuna işaret ederek, yasanın şu ana dek uygulandığını göremediklerini, bu davanın emsal olacağını düşündüklerini söyledi.

Hakkının ihlal edildiğini düşünen her vatandaşın da dava açabilmesinin mümkün olduğunu ifade eden Kahyalar, dava sonucu ödenmeyen iade edilmeyen meblağın faiziyle geri alınacağına inanç belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar