Çiftçi dertli: Acı gerçekleri ve beklentilerini böyle sıraladılar

4 Mayıs 2022

Güncelleme: 4 Mayıs 2022

A
A

Çiftçi sürdürülebilir tahıl üretimi için devletin bir tarım politikası oluşturmasını bekliyor. Çiftçi, ülkedeki en verimli toprakların betonlaşma uğruna kaybedilmesinden de dertli...

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği'nin başkanlık görevini 17 Nisan'da devralan Mehmet Nizam, çiftçinin hükümetten beklentilerini anlattı.

Teşvik sisteminin elden geçirilmesini bekleyen Nizam, ödemelerde yaşanan gecikmelerden de dert yandı.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam

Kayıtlı 13 bin üyesi bulunan birliğin başkanı Mehmet Nizam, yaşanan sorunları ve çözüm yollarını şöyle sıraladı:

  • Doğrudan Gelir Desteği olarak dönüm başına verilen 43 TL ile eskiden 18 kilogram kimyevi gübre alınırken, bugün 5 kilo alınabiliyor. Verilecek teşvik yeniden 18 kg taban gübresi alımına yeterli hale getirilmeli. Doğrudan Gelir Desteği ödeme takvimi belirlenip yasa ile güvence altına alınmalı.
  • Dönüm başına 12 litre mazot harcanması gerekiyor. Bugün 12 litre mazotta 13 TL’ye mukabil gelen mazot desteği, dönüm başına litre bazında olarak belirlenmeli.
  • Arpa fiyatında henüz uzlaşılamadı. 2021 hasadı Toprak Ürünleri Kurumu tarafından kilosu 2.15 TL’ye alındı. Nisan’da ithal edilen arpanın maliyeti kilo başı 7 TL oldu. Türkiye’den arpa getirmenin de maliyeti 7 TL'ye ek olarak kilo başı 2 TL oldu. Güney Kıbrıs’tan kilo başı 8.5 TL civarında teklifler alan çiftçiler var. Kilo başı 7 TL’yi kabul etmeye hazırız. 7 TL kabul edilmezse hasadın ciddi bir kısmı Rum’a gidecek.
  • Bu yıl rekolte 2021’in biraz üzerinde 55 bin ton bekleniyor. Yıllık ihtiyaç ise 170 bin ton. Rekolte bir veya iki kez 120 bin tonun üzerine çıktı. Yeterli teşvik verilmesi, üreticinin de doğru toprak işleme ve bakım yapması halinde,  ihtiyaç kadar rekolte alınabilir.
  • Gelir düşük olduğu için toprağı doğru işlenemiyor. Şu anki teşvikle toprak doğru işlenemediği ve gerekli bakım yapılamadığından kuraklık olasılığı artıyor.
  • Ülkede en verimli topraklar betonlaşma uğruna kaybediliyor. İnşaatlar için kıraç arazilerin kullanılması gerekiyor, verimli arazilerde inşaata izin verilmesi uzun vadede çok büyük kayıplara neden olacak. Verimli toprakların yasa ile koruma altına alınması gerekiyor. Toprak Koruma Yasası şart.
  • Yılda 80 bin ton mısır, 40 bin ton da soya ithalatı yapılıyor. Türkiye’den gelen suyun Mesarya’ya getirilmesiyle kaba yem (mısır ve soya) ihtiyacı da karşılanabilecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar