Alkoldeki indirimi olumlu bulan Özersay, fiyatların ineceğinden şüpheli

26 Nisan 2022

Güncelleme: 27 Nisan 2022

A
A

Hükümet elektrikte marta özel indirim yaptı, alkollü içeceklerde de daha önce yükselttiği fonun bir kısmını geri çekti. HP Genel Başkanı Özersay zararın neresinden dönülse iyidir, yükselen bu fiyatlar tekrar iner mi? Emin değilim yorumunda bulundu.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen 

Bir önceki hükümet döneminde elektrik fiyatlarına ve alkollü içeceklere yüksek miktarda artış yapıldı. 

Yapılan artışlara sert tepki gelince Başbakan Sucuoğlu geri adım atarak artışların bir kısmından vazgeçildiğini açıklamıştı. 

Başbakan Faiz Sucuoğlu da daha sonra yaptığı açıklamada elektrik indiriminin sadece mart ayı için olduğunu duyurdu.

Fakat bu karar eski Maliye Bakanı Sunat Atun'un diretmesi sonucu bir türlü yürürlüğe giremedi. Çıkan siyasi krizin ardından hükümet istifa etti ve kurulan yeni hükümette Sunat Atun'un yerine Olgun Amcaoğlu Maliye Bakanı oldu. 

İLK TOPLANTIDA İNDİRİM KARARI... 

Dün kurulan hükümetin bugün gerçekleştirdiği ilk Bakanlar Kurulu toplantısında elektrik ve alkollü içeceklerle ilgili adım atıldı. 

Böylelikle elektrik ve alkollü içeceklerde daha önce uygulamaya giren yüksek oranda vergilerin büyük bölümü geri çekildi. 

Yeni Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu dün yaptığı açıklamada indirimin sinyalini vermişti. 

Elektrik indirimi sadece mart ayı için geçerli olacak ve mayıs ayında yeniden üçlü tarifeye geçmek için hazırlıklar da başlatıldı. 

Buna göre alkollü içeceklerde eski ve yeni fiyat değişiklikleri şöyle oldu: 

  • Bira: 3 TL 'den 15 TL'ye çıktı, 5 TL'ye düştü. 

  • Fıçı bira (10 lt. ve üstü): 3.5 TL'den 17.5 TL'ye çıktı, 6 TL'ye düştü. 

  • Şarap: 4 TL'den  20 TL'ye çıktı, 5 TL'ye düştü. 

  • İthal içkiler: 13 TL'den 50 TL'ye çıktı, 15 TL'ye düştü. 

  • Yerli içkiler: 3 TL'den 40 TL'ye çıktı, 10 TL'ye düştü. 

ÖZERSAY: BİZ DEMİŞTİK 

Yapılan indirimi değerlendiren Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, haftalar önce alkole böyle bir fahiş zam ekonomik akıldan yoksun bir karardır demiştik, yükselen bu fiyatlar tekrar iner mi emin değilim yorumunda bulundu. 

Özersay alınan kararı şu sözlerle değerlendirdi:

''1. Haftalar önce “alkole böyle bir fahiş zam EKONOMİK AKILDAN YOKSUN bir karardır” demiştik. Hükümet Halkın, sendikaların ve muhalefetin baskısı karşısında geri adım atacağını söyledi ama bu adımı atması epeyce zaman aldı, zor topuz geri adım attı sonunda. Bu arada ülke ekonomisi de maliye de birkaç hafta boyunca kaybetti, bazı işletmelerde yükselen bu fiyatlar tekrar iner mi emin değilim.

2. Haftalar önce elektriğe yapılan fahiş zamdan geri adım atıp zamdan indirim yapacaklarını söylediler, sonra ALLEM ETTİLER GALLEM ETTİLER, indirim SADECE MART AYI İÇİN dediler. Ölümü gösterip sıtmaya razı ettiler. Elektriğe zam dedikleri ilk günden itibaren, insanların belirli saatlerde daha ucuz elektrik kullanmasına imkan veren ÇOKLU TARİFEYİ kaldırmayın demiştik, haftalar sonra o noktaya geliyorlar.

3. Özetle hükümetin yaptığı yanlışı geri adım atarak KISMEN düzeltebilmesi için siyasi bir kriz yaşanması, hükümetin düşmesi ve yeniden aynı hükümetin kurulması gerekiyormuş demek!

4. Kararları detaylı inceleyeceğiz ama zararın neresinden dönülse iyidir. Pek ihtimal vermiyorum ama umarım bu iki örnekten Hükümet Halka rağmen, muhalefete yanıt vermeden kulak tıkayarak yönetemeyeceğini, hatta o koltuklarda oturamayacağını anlamıştır.''

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar