Rusya'ya rağmen Finlandiya NATO üyeliğine başvuruyor: Erdoğan ile görüşmeye hazırlar

15 Mayıs 2022

Güncelleme: 15 Mayıs 2022

A
A

Finlandiya, resmen NATO üyeliğine başvurma kararı aldığını duyurdu. Türkiye'nin karşı çıkması nedeniyle Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ''Erdoğan ile görüşmeye hazırız'' dedi. NATO ise Türkiye'nin engelleme niyetinde olmadığını açıkladı.

ZgotmplZ

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı, çevre ülkeleri de tedirgin etmeye devam ediyor.

Savaş bölgesindeki ülkeler, Rusya'nın geri çekilmeyen tavrı karşısında gardlarını bir bir alıyor.

İlk olarak Finlandiya hükümeti, ülkenin NATO üyeliği için başvuruda bulunacağını iddia edilmişti.

Finlandiya'da iktidar koalisyonunun büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti, ülkenin NATO üyeliğine başvurması yönünde karar aldı.

Finlandiya, NATO üyeliğine başvurmaya karar verdiğini duyurdu. Kararın Rusya'nın Ukrayna işgalinin bir sonucu olduğu belirtilirken, Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, düzenlediği basın toplantısında, "Bugün tarihi bir gün. Yeni bir dönem başlıyor" dedi.

Niinistö, "Finlandiya, NATO'ya katılmakla kendisinin ve Avrupa'nın güvenliğini güçlendirecek. Bu tarihi kararı gelecek nesillerimiz için alıyoruz." ifadesini kullandı. 

Finlandiya'nın güvenlik ortamının temelden değiştiğini belirten Niinistö, "Finlandiya, güvenliği konusunda kendi kararlarını verir ve bu kararlar kimseye karşı değildir." diye konuştu.

Yürütme organının açıklanmasından sonra, parlamentonun bu kararı pazartesi günü değerlendirmesi bekleniyor. 

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, "Parlamentonun önümüzdeki günlerde NATO'ya adaylık kararını onaylayacağını umuyoruz." dedi.

Finlandiya Parlamentosu'nda üyelik lehine en az yüzde 85'lik bir destek olduğu tahmin ediliyor. 

İsveç'in de kısa sürede NATO üyeliğini resmi olarak duyurması bekleniyor. 

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin (Solda) - Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö (Sağda)
"ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ"

Niinisto, ülkesinin NATO üyeliği konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği sorunlar hakkında Erdoğan ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Finlandiya ve İsveç'le yapılan görüşmede, Türkiye'nin endişelerinin giderilmesi yönünde çalışma önerisi geldi" dedi. 

Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin, "Burada kesinlikle güvenlik garantilerinin olması lazım. Terör örgütlerine desteğe son vermeleri lazım." diye konuştu. 

Ankara, "terör örgütlerinin faaliyetlerine göz yumduğu" gerekçesiyle bu iki ülkenin NATO üyeliğine mesafeli yaklaştı. 

Erdoğan, konuyla ilgili olarak "Teröristlere misafirhane olan İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine olumlu bakmıyoruz" demişti. 

NİİNİSTÖ, KARAR ÖNCESİ PUTİN İLE GÖRÜŞTÜ

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Cumartesi günü, Rus mevkidaşı Vladimir Putin'i, ülkesinin NATO'ya üyelik başvurusu hakkında bilgilendirmek için aradı.

Kremlin'e göre, Putin, Niinistö'ye NATO'ya katılmanın "bir hata olacağını" söyledi. Kremlin ayrıca, halihazırda "Finlandiya'nın güvenliğine yönelik bir tehdit olmadığını" bildirdi. 

Helsinki, ise NATO adımı karşısında kendisine yönelik bir Rus askeri operasyonu beklemiyor. 

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana, Finlandiya ve İsveç'in olası NATO üyeliğine ilişkin, Türkiye'nin endişelerini bildirdiğini, bir uzlaşı için şartların bulunacağına inandığını kaydetti. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde, NATO'da müttefik olacak bir ülkenin terör örgütü YPG/PKK'ya destek vermemesi gerektiğini belirterek, "Bu iki ülke (İsveç ve Finlandiya) PKK ve YPG'ye açık bir şekilde destek vermektedir. Bunlar terör örgütüdür." demişti.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Finlandiya’nın NATO’ya katılımı halinde Rusya’nın ulusal güvenliğine yönelik tehditleri durdurmak için hem askeri hem de diğer nitelikte misilleme adımlar atmak zorunda kalacağını duyurmuştu. 

NATO: TÜRKİYE'NİN İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN ÜYELİĞİNİ ENGELLEME NİYETİ YOK 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğini engelleme niyetinin olmadığını söyledi. 

Stoltenberg ayrıca Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya üyeliği konusundaki endişelerinin de çözüme kavuşturulacağından emin olduğunu söyledi. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Berlin'de yapılan Gayrıresmi Dışişleri Bakanları toplantısı sonrası gündemi değerlendirdi.

Ukrayna'nın Rusya'ya karşı verdiği savaşı kazanabileceğini söyleyen Stoltenberg, müttefik ülkelerden Kiev'e silah yardımı yapmaya devam etmesini istedi. 

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğinin ''saldırganlığın kazandırmadığını göstereceğini'' savunan NATO Genel Sekreteri, Türkiye'nin endişelerinin çözüme kavuşturulacağından emin olduğunu sözlerine ekledi.  

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da iki Baltık ülkesinin üyeliği ile ilgili endişelerini açık şekilde ilettiklerini söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar