İngiltere'nin Kıbrıs pozisyonu aynı

22 Eylül 2022

Güncelleme: 23 Eylül 2022

A
A

İngiltere Dışişleri Bakanı Cleverly, "Garantör ülke İngiltere'nin Kıbrıs pozisyonu değişmedi." dedi.

ZgotmplZ

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler (BM) 77'nci Genel Kurulu'nda yaptığı KKTC'nin tanınması çağrısı gündemdeki yerini korurken, adada Türkiye ve Yunanistan ile birlikte garantör ülke olan İngiltere, Kıbrıs konusundaki mevcut pozisyonun değişmediğini bildirdi.

BM görüşmeleri için New York'ta (ABD) bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Anadolu Ajansı muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

Cleverly, İngiltere'nin garantör ülkelerden biri olarak Kıbrıs'taki soruna nasıl bir çözüm önerdiği ve KKTC'yi bağımsız bir devlet olarak tanıyıp tanımayacağı sorusuna şu yanıtı verdi:

''Kıbrıs konusundaki tutumumuz gayet iyi biliniyor ve tutarlılığını koruyor. Çözüm görmek istiyoruz. Tabii bir taraftan da hem Türkiye hem Yunanistan hem de Kıbrıs ile harika bir ilişkimiz var. İngiltere olarak biz tabii ki sorunun çözülmesini istiyoruz, tutumumuz ise uzun süredir aynı ve değişmedi.''

1878 yılında, Osmanlı Devleti'nden yönetimini devraldığı Kıbrıs'ı 1914'te tek taraflı bir kararla ilhak eden İngiltere, 1960'da kurulan ortaklık cumhuriyeti ile birlikte üç garantör ülkeden biri oldu.

İngilizler, bugün 9251 km2'lik ada toprağı üzerinde 256,01 km2’lik alanı kaplayan iki üsse (Ağrotur ev Dikelya) sahip.

Birlemiş Milletler, Kıbrıs'ta "iki toplumlu, iki bölgeli ve politik eşitliğe dayalı bir federasyon temelinde çözüm" öngörüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar