Almanya, Türkiye'den 3 bin kadar kalifiye işçi istiyor

26 Haziran 2022

Güncelleme: 27 Haziran 2022

A
A

Almanya 3 binden fazla kalifiye işçiyi Türkiye'den götürmeyi hedefliyor. Uzmanlık gerektiren birçok sektörde işçi açığının giderek arttığı Almanya, acil ihtiyaç duyulan meslekleri, şartları ve maaşları da açıkladı. İşte tüm ayrıntılar...

ZgotmplZ

Avrupa ülkelerinde havalimanlarında personel açığı nedeniyle yüzlerce uçuş iptal edilirken, Almanya çözümü Türk çalışanlarında arıyor. Havalimanlarında yaklaşık 3 bin çalışana ihtiyaç duyan Alman yönetiminin, kalifiye Türk çalışanları birkaç aylığına görevlendirebileceği belirtildi.

Almanya’da yayımlanan Bild am Sonntag gazetesinde yer alan habere göre, Berlin hükümeti, havalimanlarında yaşanan personel açığının giderilmesi için yabancı kalifiye çalışanlara görev verecek. 

Almanya İçişleri, Ulaştırma ve Çalışma bakanlıkları kaynak gösterilerek yapılan haberde, Covid-19 kısıtlamalarının kalkmasının ardından havalimanlarında yoğunluğun arttığı belirtildi.   

Alman gazete, İçişleri, Çalışma ve Ulaştırma bakanlıklarının ülkedeki havalimanlarında geçici yabancı işçi çalıştırmaya yönelik ortak bir kampanya başlatacağını yazdı.

Gazete, havalimanlarında 2 bin ile 3 bin arasında çalışan eksikliği olduğunu kaydetti. 

Üç bakanlığın ortak yapacağı çalışma kapsamında, temmuz ayından itibaren dört haneli olacak sayıda kalifiye işçiyi Türkiye'den Almanya'ya götürülmesi hedefleniyor. 

Çalışma Bakanı Hubertus Heil, işverenlerin yabancı çalışanlara sendikaların anlaştığı ücreti ödemeleri ve sınırlı bir süre için uygun konaklama imkanları sağlamaları gerektiğini söyledi.

MAAŞLAR NE KADAR?

Almanya işçi maaşları havalimanında çalışanlar için 6 bin euro olarak belirlendi. Başvuru şartları ve maaş detayları, yapılacak resmi açıklamaların ardından netleşecek.

Almanya'da Birleşik Hizmet Sendikası'na göre Frankfurt, Hamburg, Berlin havaalanlarında özellikle güvenlik ve check-in hizmetleri ile diğer yer hizmetlerinde personel eksikliği olduğu ifade edildi. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerden 2 bin kişiyi Almanya'daki havalimanlarına istihdam edeceğini açıklayan Alman Havacılık Endüstrisi işçi alım başvurularını Temmuz ayında başlatacağını belirtti.

BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Alman Hava Taşımacılığı Ekonomisi Birliği (BDL) tarafından yapılacak işçi alımının şartları şu şekilde:

A2 seviyesinde Almanca- konuşma

Hava yolu birliği ATA'nın gerekliliklerini karşılayan sertifika

Tehlikeli madde eğitimleri

Alman güvenilirlik kontrollerinin gereksinimleri karşılaması

İŞÇİ ALACAK DİĞER MESLEKLER

Almanya havaalanında istihdam etmek üzere duyurduğu işçi alımı dışında acil olarak ihtiyaç duyulan diğer meslekler de açıklandı:

İNŞAAT SEKTÖRÜ

 Birçok Türk firması Almanya'da inşaat ve emlak sektörüne girdi. Bunlar arsalar alıyor, imar iznine göre lüks evler ya da villalar yapıyor. Kimi eski evleri alıp tamir ediyor ve daire daire satıyor.

Demirci, kaynakçı, su teknisyeni, elektrikçi, kaloriferci gibi binlerce işçiye kolay vize veriliyor. Türk inşaat işçileri, bu alandaki uzmanları kolaylıkla getirebiliyor. A 2 düzeyinde Almanca vizede kolaylık sağlıyor.

BİLİŞİM SEKTÖRÜ

Bilgisayar programcıları, yazılımcılar, İngilizce- Almanca bilen bilgisayarcılar çok aranıyor. Bu kesimde ücretler oldukça dolgun ve en azı 4000 Euro brütten başlıyor.

Mavi Kart'la kısa süreliğine gelmek mümkün. İşiniz devam eder ve üç yılı aşkın süre aynı yerde çalışırsanız, Almanya'da sürekli oturum izni alıyorsunuz.

 

SAĞLIK SEKTÖRÜ

 Doktor, hemşire ve sağlık personeline her zaman ihtiyaç duyuluyor. Yine en az A 2 ve tercihen B 2 düzeyinde Almanca gerekiyor.

Özellikle doktorların ileri düzeyde Almanca bilmesi şart. Bunlar, Almanya'dan iş garantisi ya da hastaneden davet alınca, kolayca vize çıkartabiliyor.

YATIRIM VE ŞİRKETLER

Almanya'ya 500 bin Euro'nun üzerinde yatırım yapacağını kanıtlayanlar, şirket kuranlar, bunların yöneticileri rahat vize alıp gelebiliyor. Buradaki tek önemli kıstas, Almanya'ya yük olmamak ve kazanç sağlayabileceğini göstermek. Yatırımcılara her zaman kapılar açık

ALTIN -GÜMÜŞ İŞLEMECİLERİ

Bunlar dışındaki birçok sektörde uzman olanlar da, örneğin altın-gümüş işlemeciliği gibi ya da aranan el sanatlarında yetkin olanlar, “uzmanlıklarını kanıtlarlarsa”, davet edilmeleri şartıyla vize alabilecek.

MEDYA, HUKUK, MÜHENDİSLİK, EĞİTİM

 Bu alanlarda, Almanya’daki işyerlerinden ya da bürolardan, iş garantisi alanlar, yeterli düzeyde Almanca bilmeleri halinde gelebilecek.

Dil bilen öğretmenler de kısa sürede istihdama alınıyor. Önce stajyer öğretmen oluyorlar, iki yıl içinde de tam kadrolu öğretmenliğe geçiyorlar. Bunda diploma ve mesleki yeterliliğin kanıtlanması şart.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar